Blowerdoormeting
Een optimaal E-peil dankzij de luchtdichtheid van uw bouwproject

Wat is een blowerdoormeting?

Een blowerdoormeting, ook wel luchtdichtheidsmeting, is een test om de luchtdichtheid van een gebouw te controleren en zo een correct en optimaal E-peil te bekomen. Wordt er geen blowerdoormeting uitgevoerd, dan rekent de EPB-software met een zeer slechte lichtdichtheidsscore. De blowerdoormeting is onderdeel van een correcte ventialiatiestrategie voor elk bouwproject en zorgt voor energiebesparing, een optimale werking van het ventilatiesysteem, goede geluidsisolatie alsook een verhoogd wooncomfort.

Om een goede luchtdichting te krijgen, moeten we ervoor zorgen dat in onze woning alle bouwelementen zoals beton, glas, hout en pleisterwerk correct op elkaar aansluiten.
Bekijk zeker de do’s en don’ts via deze link.

Luchtdicht bouwen: een investering die loont!

Bij een blowerdoormeting worden ruimtes in onder- of overdruk geplaatst met behulp van een computergestuurde ventilator die we in een deuropening plaatsen. Daarna wordt de hoeveelheid weggelekte lucht gemeten.

Voordelen van een blowerdoormeting

Budgetvriendelijk

Luchtdichtbouwen is één van de goedkoopste manieren om het E-peil te doen dalen.

E-peil

Het zorgt voor een drastische daling van het E-peil waardoor de eis gemakkelijk behaald kan worden.

Kostenbesparend

Bovendien kan een lager E-peil een vermindering van de onroerende voorheffing met zich meebrengen.

Proactief bijsturen

Na de blowerdoormeting heeft u zicht op eventuele luchtlekken die u voor het afwerken van uw project in orde kan maken.

Verhoogd wooncomfort

Dankzij een optimale ventilatie en goede geluidsisolatie geniet u van een aangenaam binnenklimaat.

Veelgestelde vragen over blowerdoormetingen

Wat is het verschil tussen een A-meting en een B-meting?

Een A-meting is een finale meting, dewelke gebruikt kan worden voor een EPB-aangifte. Het meetrapport dat u ontvangt is een officieel document dat wordt aanvaard door het VEA, en waarvan de waardes kunnen overgenomen worden in de EPB-aangifte.

Een B-meting heeft als doel om een zicht te hebben op de luchtlekken op het moment dat er nog aanpassingen kunnen gebeuren.

Wanneer kan een blowerdoormeting plaatsvinden (in welke fase van het bouwproject)?

Een blowerdoormeting (A-meting) kan worden uitgevoerd van zodra de werken met betrekking tot de luchtdichtheid zijn afgerond. De methode van bouwen heeft een impact op het beste tijdstip. Een blowerdoormeting kan zonder problemen uitgevoerd worden wanneer het gebouw reeds in gebruik werd genomen.

Kan een blowerdoormeting succesvol uitgevoerd worden bij hevige wind?

Bij felle wind kan er geen blowerdoormeting uitgevoerd worden. 3 beaufort is de maximale windsnelheid om een blowerdoormeting correct uit te voeren.

Welke voorbereidingen moet ik nemen?

  • Er moet min. één opening zijn (deur, raam, …) om de blowerdoor in te bouwen. De breedte moet tussen 0,7 en 1,14m liggen, en de hoogte tussen 1,30 en 2,41m. Eventuele deurpompen en andere obstakels moeten weggehaald worden door de bouwheer/eigenaar. In een pivoterende deur kan geen toestel geplaatst worden.

  • Alle buitenramen en -deuren moeten tijdens de volledige duur van de meting dicht blijven. De raamroosters (systeem A of C) moeten in gesloten stand staan.
  • Alle sifons (toiletten, lavabo’s, …) moeten gevuld zijn. Indien niet mogen wij deze afdichten met tape.
  • Dampkappen voorzien met een kleppenrooster mogen voorzien worden met één strookje tape. Indien er geen buitenrooster aanwezig is mag hier niets worden afgedicht. Dampkappen met recirculatie hebben geen doorvoer naar buiten, en zullen wat beter scoren.
  • De ventilatie-unit (systeem C of D) moet worden uitgeschakeld. De buizen van en naar buiten mogen afgedicht worden (dit doen wij tijdens de voorbereiding). De buizen moet goed bereikbaar zijn, en gemakkelijk van de unit los te koppelen zijn.
  • Dampschermen van hellende daken moeten voldoende stevig zijn vastgemaakt. Niet enkel d.m.v. nietjes.

Welke invloed heeft het dampscherm op de blowerdoormeting?

Onze ervaring wijst uit dat het resultaat van de blowerdoormeting dikwijls wordt beïnvloed door het dampscherm. Het is belangrijk dat de plaatsing hiervan op een kwalitatieve manier gebeurt.

In onze blog hebben we enkele DO’S en DON’TS gevisualiseerd.

Wenst u een voorstel aan te vragen voor uw blowerdoormeting?